Verkiezing favoriete Nederlandse speelfilm

Top 10 op Nederlands Film Festival bekend

Het Nederlands Film Festival gaat op zoek naar de favoriete Nederlandse speelfilms aller tijden van het Nederlandse publiek. Vanaf maandag kan het publiek zijn stem uitbrengen.

De complete lijst van ruim 850 Nederlandse speelfilms die tussen 1912 en juli 2008 in de bioscoop zijn vertoond, wordt via de festivalwebsite ontsloten. Tot 31 augustus 2008 kan het Nederlandse publiek op zijn 10 favoriete films stemmen via een speciale website. De 50 films met de meeste stemmen dingen mee naar de NLfilmtop50 Favoriet.

Vanaf 1 september kan het publiek via de website van NLfilmtop50 Favoriet, de hele maand september zijn 5 favoriete films aangeven. Uiteindelijk leidt dit tot de verkiezing van de NLfilmtop50 Favoriet.

De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival op 2 oktober 2008. Tijdens het Nederlands Film Festival bespreekt Twan Huys in het dagelijkse VPRO festivaljournaal op Nederland 2 opvallende noteringen.

Vorig jaar presenteerde het festival al De Canon van de Nederlandse Film, een lijst van 16 filmtitels en gebeurtenissen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. In 1999 werd Turks Fruit van Paul Verhoeven en producent Rob Houwer door het Nederlandse publiek uitgekozen tot Beste Nederlandse Film van de Eeuw.

Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.