Vele winnaars op het Filmfestival

Prijzenregen voor makers, studenten en journalist

Afgelopen vrijdag waren er vele winnaars op het Nederlands Film Festival. Tijdens de uitreikingen van verschillende awards vielen studenten, filmmakers en één journalist in de prijzen.

De Tuschinski Award voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam is toegekend aan Gaandeweg van Margot Schaap.

De Talent&Pro Award voor de beste film van de andere audiovisuele opleidingen ging naar Skoda van Rob Lücker (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Aan beide prijzen is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

Hoofdredacteur van het filmblad Skrien en filmjournalist voor onder andere NRC/Handelsblad, André Waardenburg, mocht de Louis Hartlooperprijs voor de filmjournalistiek 2008 in ontvangst nemen. Deze prijs wordt toegekend aan een (film)journalist ‘die een eminente bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in Nederland.’

Naast een fotografische afbeelding op een eervolle plek in het Louis Hartlooper Complex, ontving Waardenburg een erepenning van de Stichting Louis Hartlooper en een Zwarte Spiegel, die in de klassieke Oudheid gebruikt werd in de wereld van de magie, als een hulpmiddel bij de ‘kunst van het schouwen.’

Tijdens de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk werden de vijftien winnaars van de 15- LOVE aanmoedigingsprijs bekendgemaakt. Dit is een initiatief van productiehuis Waterland Film om beginnende filmmakers te stimuleren.

De schrijvers/regisseurs die de prijs ontvingen, zijn Aniëlle Webster, Rogier de Blok, Bastiaan Kroeger, Maartje Pompe van Meerdervoort, Philip Delmaar, Iván López Núñez, Patrick Daniel van Es, Luuk van Bemmelen (i.s.m. Remy van Heugten ), Margien Rogaar, Janice Pierre, Boudewijn Koole, Franky Ribbens, Marleen Jonkman, Danyael Sugawara en David Verbeek.

Aan de prijs is onder meer een geldbedrag verbonden van 1500 euro om een nieuw filmproject te ontwikkelen.