The International openingsfilm Berlinale

Film van Tom Tykwer opent 59ste filmfestival van Berlijn

De actiethriller The International van de Duitse regisseur Tom Tykwer (Lola rennt, Perfume: The Story of a Murderer) opent op 5 februari het 59ste Filmfestival van Berlijn. De film draait buiten de officiële competitie. Het is niet de eerste keer dat een film van Tykwer de Berlinale opent. In 2002 was Heaven de openingsfilm van het festival.

In The International spelen Clive Owen en Naomi Watts respectievelijk een Interpolagent en een openbaar aanklager, die de criminele activiteiten van een machtige bank onderzoeken. De Deense acteur Ulrich Thomsen (Festen, Adam's Apples) speelt één van de bankiers.

The International, een coproductie van Sony Pictures en het Duitse Studio Babelsberg, is Tykwers eerste film bij een Amerikaanse studio. Tom Tykwer brak in 1998 door met de bejubelde arthousefilm Lola rennt. Hij bleef actief in het Europese arthousecircuit met Der Krieger und die Kaiserin (2000) en Heaven (2002). In 2006 regisseerde Tykwer de 50 miljoen euro kostende Europese coproductie Perfume: The Story of a Murderer.

De 59ste editie van de Berlinale vindt plaats van 5 tot en met 15 februari.De Schotse actrice Tilda Swinton, die eerder dit jaar een Oscar won voor haar rol in Michael Clayton, zal leiding geven aan de jury.

Trailer The International