De Amerikaanse filmstudio’s hebben succes geboekt in de strijd tegen het illegaal aanbieden en downloaden van films via internet.

Een Amerikaanse rechter veroordeelde de beheerders van de zogenoemde bittorrentsite Torrentspy, die gebruikers toegang geeft tot vaak illegale bestanden van films, muziek en games, tot het betalen van een schadevergoeding van 110 miljoen dollar aan de gedupeerden. Dat maakte de Nederlandse piraterijbestrijder BREIN donderdag bekend.

Eind vorig jaar werd de site al op last van de rechter gesloten. De hosting provider van de site stond in Nederland.

‘Bittorrentsites beweren ten onrechte dat zij niets te maken hebben met de inhoud omdat die niet op de site zelf staat maar bij de gebruikers. De sites geven echter middels links toegang tot de illegale bestanden. Zij zijn de “superhelers” waar gebruikers naartoe gaan om de illegale content te vinden', aldus BREIN-directeur Tim Kuik.

TorrentSpy heeft inmiddels via haar advocaat laten weten niet van plan te zijn de boete te betalen. ‘Het bedrijf achter TorrentSpy, Valence Media, heeft geen taxeerbare bezittingen’, aldus advocaat Ira Rothken, ‘dit is gewoon een publiciteitsstunt van Hollywood’.

Elizabeth Kaltman, woordvoerster van de MPAA - de Motion Picture Association of America (de club die onder andere over de verkoop van Hollywoodfilms gaat), heeft laten weten dat het bedrijf er op toe zal zien dat de boete betaald gaat worden.

Bron: ANP/wired