Saoedi-Arabië organiseert eerste filmfestival

Verbod op bioscopen blijft gehandhaafd

In Saoedi-Arabië wordt voor het eerst een officieel filmfestival gehouden. Dat meldden Arabische media op woensdag. Het zeer conservatieve en streng islamitische koninkrijk is het enige land in de Arabische wereld waar bioscopen verboden zijn.

Het vijfdaagse festival begint op 20 mei en wordt gehouden in de oostelijke stad Dammam. Er zullen films uit de Arabische regio worden vertoond en prijzen ( de Palm) worden uitgedeeld voor onder meer de beste korte film en beste documentaire.

Begin jaren tachtig verbood Saoedi-Arabië bioscopen. Twee jaar geleden werd er voor het eerst weer in het openbaar een film getoond. Sindsdien zijn er op bescheiden schaal weer filmvoorstellingen geweest. Daarnaast kunnen Saoedie’s in cafés op grote televisieschermen films bekijken. Volgens de autoriteiten is er geen plan om het verbod op bioscopen op te heffen.

Met de competitie in Dammam willen de organisatoren het toenemende aantal Saoedi-Arabische films in de schijnwerper zetten, aldus een zegsman van het festival.

Bron: ANP