Routeplanner - Woensdag 30 januari

De 10 beste films van vandaag

Als houvast bij de lawine aan films die tijdens het festival over je heen komt, heeft Cinema.nl per dag alvast de tien interessantste films uitgekozen.

De films staan in chronologische volgorde. De afkortingen staan voor bioscoop en zaalnummer:
LUX – oude Luxor • PA = Pathé • VE = Venster • LA = Lantaren • CI = Cinerama • UN Zaal De Unie • GSC Schouwburg Grote Zaal • DOJ Doelen Jurriaanse Zaal.

L’avocat de la terreur (Barbet Schroeder)
Fascinerend portret van Jacques Vergès, de omstreden advocaat van oa nazimisdadiger Klaus Barbie en Holocaustontkenner Roger Garaudy. Op de vraag of hij Hitler zou verdedigen, antwoordt de begenadigd spreker gevat: ‘Ik zou zelfs Bush verdedigen, maar alleen als hij bekent dat hij schuldig is.’ De regie van deze documentaire is van (film)regisseur Barbet Schroeder (Barfly, Single White Female).
12:45 PA1

Shanghai Trance (David Verbeek)
In Shanghai opgenomen mozaïekfilm met oa Tygo Gernandt volgt handvol zoekende twintigers in de wereldstad, maar heeft ook oog voor de stad zelf, die constant in beweging is. Enige Nederlandse film die dit jaar meedingt naar een VPRO Tiger Award.
13:15 PA5

LYNCH (blackANDwhite )
Documentaire van onbekende Deense maker, die schuilgaat onder het pseudoniem blackANDwhite, over cultregisseur David Lynch. De film, geschoten in de surrealistische stijl van de meester zelf, volgt Lynch over periode van twee jaar, bij de totstandkoming van diens meest recente film Inland Empire.
13:30 PA6

La graine et le mulet
(Abdel Kechiche)
Hypnotiserend, in een documentaire stijl gefilmd drama over de beslommeringen van een Algerijns immigrantengezin in Frankrijk. In Venetië bekroond met de Speciale Juryprijs en de prijs van de internationale filmkritiek.
16:00 GSC

Paranoid Park (Gus Van Sant)
Intrigerend portret van de onthechte, ongeïnteresseerde jeugd. In Paranoid Park wordt de 16-jarige Alex op een dag door de politie uit zijn schoolklas gepikt. Er is een verdacht ongeluk gebeurd op het spoor, waarbij een bewaker gedood werd. Dat spoor ligt dicht bij Paranoid Park, een park voor skateboarders waar Alex regelmatig te vinden is. Net als in zijn laatste twee films – Elephant en Last Days – presenteert Van Sant de gebeurtenissen op een bijna associatieve manier. Hij sleutelt aan de structuur, goochelt met de tijd, en bouwt met de dromerige beelden en muziek een sfeer waardoor de kijker langzaam maar zeker wegzinkt in de wereld van de jonge , moreel verdwaalde Alex.
17:15 CI6

Das Herz ist ein dunkler Wald
(Nicolette Krebitz)
Marie woont met haar echtgenoot Thomas, een musicus, in een mooi huis. Zelf was Marie , voor de geboorte van hun twee kinderen, ook musicus. Op een dag vergeet haar man zijn viool, Marie fietst hem achterna en ontdekt dat Thomas nog een ander gezin heeft.  Film heeft ingehouden, dreigende atmosfeer, vooral tijdens de finale, een geheimzinnig, onthullend concert van Thomas in een kasteel. Regisseur Nicolette Krebitz toont zich een meester in stilering, dosering en spelregie.
19:00 PA1

Help Me Eros (Lee Kang-sheng)
De opvolger van The Missing, op het IFFR bekroond met een Tiger Award, schetst een somber beeld van hedendaags Taiwan, via een 28- jarige handelaar in aandelen die in korte tijd al zijn bezit is verloren. De seks in de film neigt naar exploitatie.
19:45 CI6

Nothing personal (Larisa Sadilova)
Door het leven slaapwandelende privédetective Zimin ontwikkelt fascinatie voor eenzame apothekersassistente Irina, die hij moet observeren. Ook wanneer blijkt dat zijn raadselachtige opdrachtgever hem een verkeerd adres heeft gegeven, kan hij Irina niet loslaten. Vierde film van Russische regisseur/scenariste Larisa Sadilova neemt kalm maar zeker bezit van de toeschouwer, vooral dankzij onderkoeld spel van Valeri Barinov als kalende vijftiger Zimin en Zoya Kayanovskaya als opbloeiend treurwilgje Irina. Muziekloze geluidsband met louter achtergrondgeluiden verhoogt zowel realisme als subtiliteit.
20: 00 VE2

Secret Sunshine (Lee Chang-dong)
Een jonge vrouw verliest kort achter elkaar haar echtgenoot en haar zoontje. Wat volgt, is een uiterst secure, diep ontroerende studie naar het lijden, die herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson.
22:15 CI4

Magnus (Kadri Kousaar)
Zwart drama met lichtpuntjes over een vader die erin toestemt dat zijn diepongelukkige zoon zelfmoord pleegt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen; Mart Laisk, die Magnus’ vader speelt, liet zijn 17 jaar oude zoon zelfmoord plegen.
22:30 DOJ