Routeplanner - Dinsdag 29 januari

De 10 beste films van vandaag

Als houvast bij de lawine aan films die tijdens het festival over je heen komt, heeft Cinema.nl per dag alvast de tien interessantste films uitgekozen.

De films staan in chronologische volgorde. De afkortingen staan voor bioscoop en zaalnummer:
LUX – oude Luxor • PA = Pathé • VE = Venster • LA = Lantaren • CI = Cinerama • UN Zaal De Unie • GSC Schouwburg Grote Zaal • DOJ Doelen Jurriaanse Zaal.

Nothing Personal (Larisa Sadilova)
Door het leven slaapwandelende privédetective Zimin ontwikkelt fascinatie voor eenzame apothekersassistente Irina, die hij moet observeren. Ook wanneer blijkt dat zijn raadselachtige opdrachtgever hem een verkeerd adres heeft gegeven, kan hij Irina niet loslaten. Vierde film van Russische regisseur/scenariste Larisa Sadilova neemt kalm maar zeker bezit van de toeschouwer, vooral dankzij onderkoeld spel van Valeri Barinov als kalende vijftiger Zimin en Zoya Kayanovskaya als opbloeiend treurwilgje Irina. Muziekloze geluidsband met louter achtergrondgeluiden verhoogt zowel realisme als subtiliteit.
12:00 CI1

The Best of Times (Svetlana Proskoerina)
De dood van de man van wie ze beiden houden, brengt herinneringen boven bij twee vrouwen op leeftijd. Svetlana Proskoerina, een van de Filmmakers in Focus op het IFFR, werkte jarenlang als assistente van de Russische meester Alexander Sokoerov.
14:15 GSC

Avant que j’oublie (Jacques Nolot)
Het derde en laatste deel in een reeks introspectieve schetsen uit het leven van een met hiv besmette, homoseksuele gigolo annex schrijver op leeftijd. Regisseur-scenarist Jacques Nolot is zelf opnieuw te zien in de hoofdrol.
14:30 CI4

Help Me Eros (Lee Kang-sheng)
De opvolger van The Missing, op het IFFR bekroond met een Tiger Award, schetst een somber beeld van hedendaags Taiwan, via een 28- jarige handelaar in aandelen die in korte tijd al zijn bezit is verloren. De seks in de film neigt naar exploitatie.
15:45 PA1

TBS (Pieter Kuipers)
Actuele film van Pieter ‘Van God los’ Kuijpers over ontsnapte TBSer (gespeeld door Theo Maassen), die meent dat hij onterecht is vastgezet en dat denkt te kunnen bewijzen. Als de politie hem op het spoor komt kidnapt hij een 13-jarig meisje. Volgens Kuijpers ‘de heftigste film die ik tot dusver gemaakt heb.’
16:00 PA5

Mio fratello è figlio unico (Daniele Luchetti)
Kroniekachtige Italiaanse romanverfilming waarin twee in temperament en politiek bewustzijn botsende broers worden gevolgd vanaf het begin van de jaren zestig. Regisseur Daniele Luchetti tekende met scenaristen Stefano Rulli en Sandro Petraglia (La meglio gioventú) voor een script dat anderhalf uur lang zijn diepte en scherpte behoudt. Troefkaart is de energieke karaktercompositie van Elio Germano als de Draufgänger Accio, wiens bek even groot is als zijn hart. 16:45 CI5

No Country for Old Men
( Joel & Ethan Coen)
Magistrale verfilming van roman van Cormac McCarthy door de gebroeders Coen (Fargo, The Big Lebowski). Werkt op vele niveaus. Als spannend misdaadverhaal over verdwenen drugsgeld, als filosofische bespiegeling op ouder worden en de veranderende maatschappij, of als commentaar op geweld en de verheerlijking daarvan. Grappig en aangrijpend tegelijk, met sterk spel over de hele linie van oa Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Kelly Macdonald en in het bijzonder van de Spanjaard Javier Bardem, als de mysterieuze en meedogenloze huurmoordenaar Anton Chigurh.
19:15 PA7

Import/Export (Ulrich Seidl)
Een meisje uit de Oekraïne belandt in Wenen en een nietsnut uit Oostenrijk reist met een minibusje vol oude gokautomaten oostwaarts. De ellende komt in tienvoud; wat Import/Export tot een zware, maar indrukwekkende ervaring maakt.
21:30 PA1

The Man from London (Béla Tarr)
Fraaie maar hermetische film noir, gebaseerd op een thrillertje van Georges Simenon over een koffer geld die uit het water van een veerboothaven wordt gevist. De hypnotiserende zwart- witfotografie is van Fred Kelemen. 22:15 CI6

Cameron Jamie live

De Japanse avant garde-componist Keiji Heino , goeroe van de noisescene, speelt live soundtrack bij de film JO van Artist in Focus Jamie.
22:30 LUX