Publieksprijs voor Persepolis

Animatiefilm populairst in Rotterdam

De Franse animatiefilm Persepolis heeft zaterdagavond de Publieksprijs gewonnen van het 37ste International Film Festival Rotterdam. De film werd eerder deze week ook al bekroond met de MovieSquad Award, de prijs van de jongerenjury.

Persepolis stond al sinds een week aan kop van de Publieksprijs; met een gemiddelde van 4,5971 (op een schaal van 1 tot 5) bleef Persepolis het Braziliaanse Estômago - A Gastronomic Story van Marcos Jorge en de Rotterdamse documentaire 2km2 - Het heden van de stad van Carel van Hees en André van der Hout ruim voor. De score gold de Engels nagesynchroniseerde versie. Op het festival werd ook de originele Frans gesproken versie eenmalig vertoond, maar die vertoning is niet meegeteld.

De makers Marjane Satrapi en Philippe Paronnaud waren niet aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen, maar ceremoniemeester Rutger Hauer verzekerde het publiek dat festivaldirecteur Rutger Wolfson er hoogstpersoonlijk zorg voor zou dragen dat het bedrag van 7500 euro bij hen terecht komt.

De bijzondere animatiefilm – gebaseerd op de autobiografische strips van Satrapi over haar jeugd in Iran en vlucht naar Frankrijk – wordt 28 februari door dsitributeur A-Film in de Nederlandse bioscoop uitgebracht.