Rotterdam Films heeft twee rechtszaken aangespannen tegen het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media (RFF). Dat maakte de filmproducent dinsdag bekend. Rotterdam Films verwijt het bestuur van het fonds 'onbehoorlijk bestuur' en eist dat 'financiële toezeggingen' worden nagekomen.

Het fonds, dat geld ter beschikking stelt voor de financiering van films, zou de aanvragen voor de producties Reykjavik - Rotterdam en De Stillen maandenlang hebben uitgesteld en vervolgens gedeeltelijk financiële steun hebben toegezegd . Rotterdam Films eist dat het RFF de twee contracten voor de toegezegde bedragen opstelt en uitvoert. De zaak ligt al bij de bestuursrechter, maar nu heeft de producent ook een kort geding aangespannen.

Eerder dit jaar sprak een andere Rotterdamse filmproducent, Kees Kasander, zich al uit tegen het Rotterdams Fonds voor de Film. Hij beschuldigde het RFF van willekeur en tegenwerking, nadat een verzoek om financiering van een project was afgewezen. Kort daarop stapte Dig Istha op als voorzitter van het fonds.