Prijzen uitgereikt tijdens IDFA

Burma VJ wint VPRO Joris Ivens Award 2008

Zaterdag zijn in Pakhuis de Zwijger, tijdens de slotceremonie van het eenentwintigste IDFA, de winnaars van de verschillende competitieprogramma's bekendgemaakt. De belangrijkste winnaars zijn Burma VJ - Reporting From a Closed Country (Denemarken/Zweden/Engeland/Noorwegen) van Anders Østergaard, die zowel de VPRO Joris Ivens Award als de Movies that Matter Human Rights Award won, en Boris Ryzhy (Nederland) van Aliona van der Horst, die de Zilveren Wolf won.

De VPRO Joris Ivens Award werd uitgereikt aan Anders Østergaard voor Burma VJ - Reporting From a Closed Country. De film is vrijwel geheel opgebouwd uit materiaal dat in het geheim gefilmd is door een groep reporters tijdens de opstand tegen de militaire dictatuur in Birma in september 2007.

Volgens juryvoorzitter Bianca Stigter laat de film op aangrijpende wijze de macht en onmacht van beelden zien. De VPRO Joris Ivens Award bestaat uit een sculptuur en euro 12.500.

De jury van de Joris Ivens Competitie kende ook een Special Jury Award uit aan Rick Minnich en Matthew Sweetwood voor Forgetting Dad (Duitsland), over de emotionele gevolgen die het plotselinge en onverklaarbare geheugenverlies van de vader van Minnich heeft op zijn directe omgeving.

Aliona van der Horst ontving de Zilveren Wolf Award voor Boris Ryzhy (Nederland), over de vroeggestorven Russische dichter Boris Ryzhy en Ekaterinburg, de grauwe industriestad die veel invloed had op zijn leven en werk. Juryvoorzitter Jeanne Wikler zei dat, ‘hoewel geen van de juryleden vooraf bekend was met de dichter, Van der Horst erin is geslaagd de kijker mee te nemen in zijn wereld en tegelijkertijd een blik wordt gegund op de Russische ziel.’ De Zilveren Wolf bestaat uit euro 10.000, beschikbaar gesteld door de NPS .

Voor het eerst kende de Zilveren Wolf jury ook een Special Jury Award uit aan Lady Kul el Arab (Israël) van Ibtisam Mara'ana. Ook werd de winnaar van de Zilveren Welp Competitie, voor documentaires tot 30 minuten, bekendgemaakt. Slaves - An Animated Documentary (Zweden/Noorwegen/Denemarken) van Hanna Heilborn en David Aronowitsch won de Zilveren Welp Award ter waarde van euro 5.000.

Andrei Dascalescu ontving de First Appearance Award voor Constantin and Elena (Roemenië/Spanje), waarin het dagelijks leven van een bejaard Roemeens stel centraal staat. Sally Berger, juryvoorzitter, prees ‘de subtiele manier waarop de camera intieme en grappige scènes in hun huis heeft vastgelegd.’ The First Appearance Award bestaat uit euro 2.500.

De tweede IDFA Student Award werd door juryvoorzitter Ellen Kuras uitgereikt aan Shakespeare and Victor Hugo’s Intimacies (Mexico) van Yulene Olaizola, over de vriendschap van haar grootmoeder met de jong gestorven schrijver Jorge Riosse, die bij haar een kamer huurde. De film kwam mede dankzij het Jan Vrijman Fonds tot stand.

Het publiek bracht dit jaar ruim 40.000 stemmen uit op de films tijdens IDFA. De meeste stemmen gingen naar RiP - A Remix Manifesto ( Canada) van Brett Gaylor. De film is een betoog tegen het strafbaar stellen van iedereen die bestaande muziek gebruikt om er iets nieuws mee te creëren. De Dioraphte Audience Award bedraagt euro 5.000.

De Movies that Matter Human Rights Award, voor de beste documentaire over mensenrechten en menselijke waardigheid, is eveneens naar Burma VJ - Reporting From a Closed Country van Anders Østergaard gegaan. Juryvoorzitter Chris Keulemans reikte een stipendiumprijs van euro 2.500 uit aan Anders Østergaard.

De vijfkoppige jongerenjury van DOC U! heeft Kassim the Dream (VS) van Kief Davidson beloond met de DOC U! Award ter waarde van euro 1.000. De documentaire gaat over Kassim Ouma die op zesjarige leeftijd als kindsoldaat werd ingezet, ontsnapte, en in de VS bokskampioen werd.

Sarah Mathilde Domogala won de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2008 voor haar filmplan Monsters onder het bed. Monsters onder het bed gaat over jonge succesvolle mensen in de Randstad, die hoge eisen aan zichzelf stellen om een glad, glanzend en ogenschijnlijk gelukkig leven te leiden. Maar zijn die eisen ook haalbaar?

De jury ziet in het filmplan van Sarah Mathilde Domogala ‘een plan met maatschappelijke urgentie, dat een sterke originele visuele en auditieve aanpak laat zien. Het plan heeft een grote authenticiteit, is rauw, eerlijk en ontroert .’ De prijs, een geldbedrag van euro 125.000, wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA Documentaireworkshop is ontwikkeld. Dit jaar werd de workshop geleid door John Appel.

De 21ste editie van IDFA, die zondag 30 november ten einde kwam, leverde met ten minste 157.500 bezoeken een stijging op ten opzichte van 2007 toen 145.000 bezoeken werden geteld. De netto recettes stegen van euro 623. 000 in 2007 naar ten minste euro 700.000 dit jaar.