Prijswinnaars AFFF bekend

Meeste prijzen gaan naar Spanje

Op de slotavond van het 24th Amsterdam Fantastic Film Festival, zaterdag 19 april, maakten de diverse jury’s de winnaars bekend. De meeste prijzen gingen naar Spanje.

Winnaar van de Black Tulip 2008, de juryprijs van het AFFF, werd de Spaanse film Timecrimes (Los Criménes) van de Spaanse filmmaker Nacho Vigalondo. Uit het juryrapport: ‘Een film die je zowel nieuwsgierig maakt als in verwarring achterlaat, maar je ook meevoert in een spiraal van emotionele waantoestanden en beslissingen die tot een catastrofale uitkomst kunnen leiden.’ Timecrimes heeft nog geen Nederlandse distributeur.

Winnaar van de Zilveren Méliès 2008, voor de beste Europese fantastische film van het AFFF, was King of the Hill (El rey de la montana) van de Spaanse filmmaker Gonzalo López-Gallego. Volgens de jury ‘een verhaal dat sterk doet denken aan dat van klassiekers als Deliverance en The Most Dangerous Game, maar erin slaagt zijn eigen stem te vinden en die te behouden. Het resultaat is een schokkende thriller, met schitterend camerawerk op locatie in de Spaanse bergen.’
King of the Hill is door het winnen van de Zilveren Méliès op het AFFF automatisch genomineerd voor de Gouden Méliès 2008. De uitreiking van de Méliès Awards vindt plaats in oktober van dit jaar tijdens het Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya in Spanje.

De korte Nederlandse speelfilm De overkant van Iván López Núñez werd genomineerd voor de Gouden Méliès 2008 in de categorie Beste korte Europese fantastische film. (In deze categorie wordt geen Zilveren Méliès uitgereikt.) De jury prees ‘de effectieve soberheid’ van de winnaar.

De publieksprijs, de Silver Scream Award ging naar de Spaanse film [REC] van de Spaanse filmmakers Paco Plaza en Jaume Balagueró. De film wordt in Nederland gedistribueerd door Paradiso Filmed Entertainment.

Eerdere winnaars van de Silver Scream Award zijn:
 
2007 Anders Thomas Jensen voor Adam’s Apples
2006 Vincent Lannoo voor Ordinary Man
2005 Stephen Chow voor Kung Fu Hustle
2004 Enric Folch voor Tempus Fugit
2003 Hayao Miyazaki voor Spirited Away
2002 Richard Kelly voor Donnie Darko
2001 Daniel Monzón voor Heart of the Warrior
2000 Dean Parisot voor Galaxy Quest
1999 David Cronenberg voor Existenz
1998 Alex Proyas voor Dark City
1997 (geen festival)
1996 Robert Rodriguez voor From Dusk till Dawn
1995 Michele Soavi voor Dellamorte dellamore
1994 Brian Yuzna voor Return of the Living Dead 3
1993 Peter Jackson voor Braindead
1992 Katsuhiro Otomo voor Akira
1991 Jonathan Demme voor The Silence of the Lambs
1990 Clive Barker voor Nightbreed