Positieve Islamfilm succes in Indonesië

Ayat Ayat Cinta trekt meer dan drie miljoen bezoekers

De Indonesische filmmaker Hanung Bramantyo heeft met zijn positieve film over de Islam al meer dan drie miljoen mensen, waaronder president Yudhoyono, naar de bioscopen weten te lokken. De film is een grote hit in Indonesië, waar het grootste aantal moslims ter wereld woont.

Met zijn film Ayat Ayat Cinta (Verzen van Liefde) wil de 33-jarige Bramantyo afrekenen met stereotypes en het vredelievende, tolerante gezicht van de Islam laten zien. In de film komen gevoelige onderwerpen aan bod, zoals de omgang met vrouwen en het sluiten van meerdere huwlijken. 

De film vertelt het verhaal van Fahri Abdullah Shiddiq, een Indonesische student, die aan de Egyptische Al-Azhar Universiteit studeert. Shiddiq probeert met behulp van de Islam de problemen van het leven te overwinnen. 

‘Ik wilde vanuit een universeel opzicht een verhaal over de Islam vertellen,’ aldus Bramantyo. ‘ Ik wil mijn publiek vertellen dat er hippe, modieuze, sociale mensen zijn, die tegelijkertijd volgens de Islam leven.’

Yudhoyono’s woordvoerder noemde de film een ‘antithese’ tegenover de film van Geert Wilders die eerder deze week op internet uitkwam.

Ayat Ayat Cinta draait sinds half januari in de Indonesische bioscopen.