Nominaties Oscars bekend

Acht nominaties voor No Country for Old Men en There Will Be Blood

In het Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills zijn dinsdag de genomineerden voor de 80ste Oscaruitreikingen bekend gemaakt. Daarbij zijn de films No Country For Old Men (Joel en Ethan Coen) en There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson) met ieder acht nominaties de grote favorieten.

Het Britse drama Atonement van Joe Wright en de politieke thriller Michael Clayton van Tony Gilroy zijn goed voor elk zeven nominaties. Deze vier films werden samen met het komische drama Juno van Jason Reitman genomineerd in de categorie beste film.

Voor beste regie werd naast Jason Reitman, Tony Gilroy, Joel Coen en Ethan Coen, en Paul Thomas Anderson ook Julian Schnabel ( The Diving Bell and the Butterfly) genomineerd.

In de race voor beste acteur zijn George Clooney voor Michael Clayton, Daniel Day-Lewis voor There Will Be Blood, Johnny Depp voor Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street, Tommy Lee Jones voor In the Valley of Elah en Viggo Mortensen voor Eastern Promises.

Actrice Cate Blanchett ontving twee nominaties. Een voor haar hoofdrol in Elizabeth: The Golden Age en een voor haar bijrol als Jude Quinn in I’m Not There. In de categorie voor beste actrice neemt zij het op tegen Julie Christie (Away From Her), Marion Cotillard (La Vie en Rose), Laura Linney (The Savages) en Ellen Page (Juno). 

In de categorie beste niet-Engelstalige film werden Stefan Ruzowitzky’s Die Fälscher (Oostenrijk), Joseph Cedars Beaufort (Israël), Sergei Bodrovs Mongol (Kazachstan), Andrzej Wajda’s Katyn ( Polen) en 12 van Nikita Mikhalkov (Rusland) genomineerd.

De uitreiking van de Oscars staat gepland op 24 februari in Hollywood. Wanneer de schrijversstaking, die nu 12 weken duurt, aanhoudt, zal de ceremonie, net als bij de uitreiking van de Golden Globes, worden ingekort.