Nominaties IDA Documentary Awards bekend

Stranded, Waltz with Bashir, Young at Heart genomineerd

De nominaties voor de jaarlijkse filmprijzen van de International Documentary Association (IDA) zijn bekend gemaakt. Man on Wire, Stranded, Waltz with Bashir, Young at Heart en Kassim the Dream zijn genomineerd in de categorie beste lange documentaire. De prijzen worden op 5 december in Los Angeles uitgereikt.

De International Documentary Association is een non-profit organisatie met 2800 leden in 53 landen. Het doel van de organisatie is het promoten van non- fictie film en video en het bijstaan van documentairemakers. De oeuvreprijs gaat dit jaar naar Werner Herzog. De Duitse filmmaker wordt door zijn collega’s geëerd voor documentaires als Grizzly Man (2005) en Little Dieter Needs to Fly (1997).

Kassim The Dream (Kief Davidson), over een Oegandese wereldkampioen boksen, draait samen met Man on Wire (James Marsh) dit jaar tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (20 t/m 30 nov). Man on Wire vertelt het verhaal van koorddanser Philippe Petit, die in 1974 over een koord tussen de twee torens van het World Trade Center liep. De film werd eerder op het filmfestival van Sundance bekroond met de publieksprijs en de grote prijs van de jury.

Stranded van Gonzalo Arijon, over de overlevenden van een vliegtuigcrash in 1972 in het Andesgebergte, won vorig jaar op het IDFA de Joris Ivens Award, de belangrijkste prijs van het festival.

Waltz with Bashir (Ari Folman), een geanimeerde documentaire uit Israël,  is op 5 november de openingsfilm van het Holland Animation Film Festival. Young at Heart (Stephen Walker), over een koor van bejaarden dat pop- en rockhits zingt, is momenteel te zien in de Nederlandse filmhuizen.