Nieuwe film over profeet Mohammed

Remake Moustapha Akkads The Message

Een remake van Moustapha Akkads The Message (1976), over het ontstaan van de islam, gaat binnenkort in productie. Dat meldt het Britse persbureau Reuters. Wie de regie op zich zal nemen is vooralsnog onbekend.

Volgens scenarioschrijver Ramzi Thomas is er in de 21ste eeuw behoefte aan een film die het publiek een emotioneel verhaal vertelt over het ontstaan van de islam. Producent Oscar Zoghbi zegt in een verklaring veel respect te hebben voor de film van Akkad. Volgens Zoghbi is de technologie sinds 1976 echter zo vooruitgegaan, dat de modernste technieken een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het overbrengen van de boodschap van het origineel.

De nieuwe versie zal The Messenger of Peace gaan heten. In de originele Engelstalige versie uit 1976 vervulde Anthony Quinn één van de hoofdrollen, als oom van de profeet Mohammed. De film werd ook in het Arabisch opgenomen.

De Syrisch-Amerikaanse Moustapha Akkad maakte The Message om een brug te slaan tussen de islam en het Westen. De film was voor de première al controversieel. Het gerucht dat de profeet Mohammed door een acteur vertolkt zou worden, leidde tot onrust onder moslims.

Daarnaast bleek de film voor een groot deel gefinancierd te zijn door de Libische dictator Kadhafi. In 1977 gijzelde een groep Afro-Amerikaanse moslims 134 mensen in Washington. Eén van hun eisen was dat The Message vernietigd zou worden. Ondanks dat de profeet Mohammed, conform islamitische conventies, in de film niet getoond werd, beschouwde de groep The Message als heiligschennis.

Moustapha Akkad, die na The Message vooral actief was als producer van de Halloween reeks, kwam in 2005 om het leven bij een terroristische aanslag op een hotel in Amman.