Nieuwe Miyazaki opent Cinekid

Japanse anime Ponyo gaat over relatie mens en natuur

Ponyo on the Cliff by the Sea (Gake no ue no Ponyo), de nieuwe animatiefilm van Hayao Miyazaki, gaat in première op de opening van Cinekid.

Hayao Miyazaki is een van de bekendste makers van Japanse tekenfilms. In 2003 ontving zijn film Spirited Away (2001) de Oscar voor Beste Geanimeerde Film en Howl's Moving Castle (2004) kreeg een Oscarnominatie in 2006.

Ponyo on the Cliff by the Sea is in één maand tijd uitgegroeid tot een van de populairste Japanse films. De film vertelt over de vriendschap tussen een vijfjarig jongetje en het kleine goudvisje Ponyo, dat maar één droom heeft: mens worden. De handgetekende animatie Ponyo leverde al meer dan 100 miljoen dollar op en duizenden Japanners hebben de titelmelodie als beltoon gedownload.

Terugkerend thema in Miyazaki's werk is de relatie van de mens met natuur en technologie. De hoofdpersonen zijn vaak sterke onafhankelijke meisjes of jonge vrouwen en de schurken worden neergezet als dubbelzinnige karakters die ook het goede in zich hebben.

Het festival vindt dit jaar plaats op Cultuurpark Westergasfabriek en in The Movies. In Amsterdam is Cinekid van 19 t/ m 26 oktober. Cinekid op Locatie vindt plaats van 11 tot en met 26 oktober door heel Nederland.

Bron: Cinekid