Nederlandse acteurs willen geld voor herhalingen

Vakbonden eisen gezamenlijk vergoedingen

Nederlandse acteurs willen voortaan geld zien als een tv-productie of film wordt herhaald. De vakbonden FNV Kiem, Ntb, beroepsvereniging ACT en rechtenorganisatie NORMA tekenden maandag tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een convenant om gezamenlijk (herhalings)vergoedingen te gaan eisen van producenten, kabelexploitanten en omroepen.

De vakbonden werden vertegenwoordigd door onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Waldemar Torenstra. Volgens hen kopen producenten, kabelexploitanten en omroepen de rechten van acteurs af, waardoor het mogelijk is tv-producties en films eindeloos te herhalen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De acteur wordt maar één keer betaald en bovendien verliest hij na onbeperkte herhaling van een serie of commercial zijn aantrekkelijkheid voor het spelen van andere rollen, stellen de vakbonden.

‘We beschouwen het als een maatschappelijk onrecht dat wij als boegbeelden van films en tv-producties geen vergoeding krijgen voor eindeloze herhalingen en worden buitengesloten van de zogenaamde kabelvergoedingen,’ aldus de acteurs.

Ook delen acteurs vaak niet mee in de digitale exploitatierechten van tv-producties en films die op internet worden gezet. Ze voelen zich respectloos behandeld omdat volgens hen de omroepen niet willen praten over hun problemen. Er is volgens de vakbonden sprake van een al jarenlang voortdurende impasse. Scholten van Aschat: ‘Wij vinden dat we tenminste met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om het probleem bespreekbaar te maken. Het onderwerp doodzwijgen is geen optie meer.'

Bron: ANP