Nederlands-Antilliaanse film wint prijzen in VS

Panman van Sander Burger bekroond in LA en New York

De Nederlands-Antilliaanse speelfilm Panman, Rhythm of the Palms heeft een prijs in de wacht gesleept in Los Angeles. De film over de opkomst en teloorgang van steelpanspeler Harry Daniel werd op het Hollywood Black Film Festival verkozen tot beste lange speelfilm.

Op hetzelfde moment viel de film, waarin naast hoofdrolspelers Ian Valz en Earl Duzong ook Liesbeth Kamerling te zien is, in de prijzen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Tijdens het Brooklyn International Film Festival werd de rolprent beloond voor de beste filmmuziek.

‘Panman is meer dan alleen een film,’ vertelt regisseur Sander Burger, die de prijzen uit kostenoverwegingen niet persoonlijk in ontvangst kon nemen. ‘Het is de eerste film die ooit op Sint-Maarten gemaakt is. Hij is lokaal geproduceerd met lokale acteurs, maar met een grotendeels Nederlandse crew en geld.’ Een aantal castleden reisde wel af naar Amerika om de prijzen in ontvangst te nemen.

De film werd al in 2005 gedraaid, maar de productie ervan lag lange tijd stil door financiële tegenslagen. Dankzij een bijdrage van het Nederlands Filmfonds kon de film uiteindelijk toch worden afgemaakt.

Vanaf september is Panman, Rhythm of the Palms in de Nederlandse bioscopen te zien. In het Caribisch gebied draait de film al sinds november 2007. Burger maakte verder oa het low budget-drama Olivier etc.

Bron: ANP