Monic Hendrickx gast van het jaar op NFF

Nederlands Film Festival eert actrice

Monic Hendrickx is Gast van het Jaar op het 28e Nederlands Film Festival. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan de veelgeprezen actrice die vele rollen op haar naam heeft staan.

Na haar rol als Anna in De Poolse bruid (Karim Traïdia 1998), is Monic Henrickx  niet meer weg te denken van het Nederlandse filmdoek. Ze speelde onder andere in Nynke (Pieter Verhoeff 2001), Zus & zo (Paula van der Oest, 2002), Kees de jongen (André van Duren, 2003), Amazones (Esmee Lammers, 2004), Het Zuiden (Martin Koolhoven, 2004), LEEF! (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005) en Nadine (Erik de Bruyn, 2007). In 2007 maakte ze haar internationale debuut. In Australië speelde  ze opnieuw de rol van Anna voor de remake van De Poolse bruid , Unfinished Sky (Peter Duncan, 2007).

Monic Hendrickx is driemaal bekroond met de Grote Prijs voor de Nederlandse Film, het Gouden Kalf. In 1998 kreeg ze deze onderscheiding voor haar spel in de film De Poolse bruid, in 2001 werd zij met een Gouden Kalf onderscheiden voor de titelrol in Nynke en in 2004 voor haar rol in Het Zuiden. Ook ontving ze verschillende internationale prijzen , waaronder twee  keer de prijs voor Beste Actrice op het Montreal World Film Festival in Canada en het Buenos Aires Independent Film Festival in Argentinië voor De Poolse bruid en Het Zuiden.

Aan de uitgebreide filmografie van Monic Hendrickx wordt tijdens het  Nederlands Film Festival nog één film toegevoegd. Elk jaar vraagt het filmfestival de Gast van het Jaar een speciaal onderdeel te verzorgen. De wens van Monic Hendrickx is om met verschillende meer en minder ervaren acteurs en actrices een korte film te maken. Deze ‘ meesterproef’ wordt tijdens de tien festivaldagen gemaakt met op elke discipline een meester en een leerling. De vorderingen van de film worden tijdens het festival dagelijks vertoond. Aan het einde van het festival gaat de korte film in première.

Monic Hendrickx zal tijdens het festival regelmatig te gast zijn in de Talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, aanwezig zijn bij vertoningen van haar films en deelnemen aan de vele evenementen van het filmfestival.

Het 28e Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.