Mike Nichols regisseert Kurosawa-remake

High and Low (Tengoku to jigoku) krijgt Amerikaanse versie

Akira Kurosawa’s misdaadklassieker High and Low (Tengoku to jigoku) uit 1963 krijgt een Amerikaanse remake. Mike Nichols (Who's Afraid of Virginia Woolf?, The Graduate) zal de regie op zich nemen. Martin Scorsese, die in 1999 scenarioschrijver David Mamet verzocht om met de film aan de slag te gaan, zal waarschijnlijk optreden als coproducent. Dat meldt filmvakblad Variety.

Tengoku to jigoku, gebaseerd op Ed McBains roman King’s Ransom, gaat over zakenman Kingo Gondo,  een rol van Toshirō Mifune. Gondo komt voor een dilemma te staan, als blijkt dat hij geld bestemd voor een bedrijfsovername ook kan gebruiken om  losgeld voor het ontvoerde kind van zijn chauffeur te betalen.

Het is niet de eerste keer dat een film van de legendarische Japanse regisseur een Amerikaanse remake krijgt. Twee samuraifilms van Kurosawa werden  in de jaren zestig als westerns verfilmd. De meest succesvolle was The Magnificent Seven (John Sturges, 1960), een remake van The Seven Samurai (Shichinin no samurai,1954). Rashomon (1950) werd in Amerika verfilmd als The Outrage (Martin Ritt, 1964). Steven Spielberg is momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe versie van Kurosawa’s drama Ikiru (1952).