Zand van Joost van Ginkel (1971) is geselecteerd voor het filmfestival van Venetië. De korte film is met 17 andere korte films uit meer dan 1200 inzendingen gekozen voor de officiële selectie Corto Cortissimo. Het is de enige Nederlandse productie voor de 65ste editie.

Van Ginkel regisseerde eerder televisieproducties, sportdocumentaires en jeugddrama. In 2002 won hij de Realiseringsprijs Kids & Docs van het Stimuleringsfonds voor zijn scenario voor de korte jeugddocumentaire Tijd voor Thijs.

In het 21 minuten durende Zand, die buiten de reguliere subsidieregelingen om, geheel onafhankelijk is geproduceerd, speelt Jack Wouterse een vader die zijn 9-jarige dochter (de debuterende Veerle Witkop) probeert te beschermen tegen haar moeder (Margôt Ros).

Zand moet het in de strijd om de Gouden Leeuw voor de Beste Korte Film en de Prix UIP voor de Beste Europese Korte Film onder meer opnemen tegen twee Franse, twee Britse en twee Belgische producties: De Onbaatzuchtigen van de Vlaming Koen Dejaegher en Noces de Cendres van de Waal Pierre Eden Simon.

Eve, het regiedebuut van de Amerikaanse actrice Natalie Portman, is de openingsfilm van het programmaonderdeel Corto Cortissimo, maar dingt niet mee naar de prijzen. Het filmfestival in Venetië vindt plaats van 27 augustus tot 6 september.