Kino Lika grote winnaar Noordelijk Film Festival

Kroatische film wint Matad’or en Stenden Award

De Kroatische film Kino Lika van Dalibor Matanic heeft zowel de Matad’or als de Stenden Media Student Award gewonnen op de 30ste editie van het Noordelijk Film Festival. De prijzen werden zaterdag in Leeuwarden uitgereikt. ’’’

De internationale jury van de Interregio Competitie bekroonde Kino Lika met de Matad’or (sculptuur en 10.000 euro) vanwege de verschillende niveau’s waarop de film zich afspeelt. Volgens de jury is regisseur Dalibor Matanic erin geslaagd een realistisch portret van een dorp te schetsen en ‘het metaforische van het alledaagse leven’ vast te leggen. Van een  studentenjury van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden ontving Matanic de Stenden Media Student Award.

De publieksprijs ging naar Kirschenblüten – Hanami (Cherry Blossoms) van Doris Dörrie. De Duitse film versloeg onder meer het Iraanse The Song of Sparrows ( Majid Majidi)en Gouden Palm-winnaar Entre les murs (Laurent Cantet).

Het Noordelijk Film Festival vond dit jaar van 5 tot en met 9 november plaats in Leeuwarden en op Terschelling en Vlieland. Er waren meer dan 200 films te zien, waaronder 33 Nederlandse premières en 17 wereldpremières. Het bestuur van het festival kondigde aan dat als er geen nieuwe financiële middelen bijkomen, de 30ste editie de laatste zal zijn.