Jongerenjury bekroont Persepolis

Franse animatiefilm wint MovieSquad Award op IFFR

De speelfilm Persepolis van Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud (Frankrijk) heeft donderdagavond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de MovieSquad Award gewonnen, de prijs van MovieSquad Rotterdam, de jongerenjury van het festival.

Giulia Bijvoet (17), Wouter Booij (19), Sander Kersten (16), Katia Truijen ( 17) en Glenn Vergoossen (17) hebben daarmee bepaald dat Persepolis van Marjane Satrapi volgend seizoen wordt opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF). Persepolis is gebaseerd op de autobiografische stripboeken van de in Iran geboren Marjane Satrapi.

Uit het juryrapport: ‘Persepolis is een animatiefilm die niet super realistisch is getekend. Toch kun je je heel goed inleven in het verhaal. Het scenario zit erg knap in elkaar. […] Bij een film over een meisje in Iran waarin politieke ontwikkelingen zo’n belangrijke rol spelen, denk je al snel aan heftige thema’s als onderdrukking door de machthebbers, corruptie en armoede. Deze thema’s komen uiteraard uitgebreid aan bod, maar de film blijft daar niet in hangen. De zware thema’s worden verlicht door een flinke dosis humor.’
 
Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2000 euro, bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen. De film wordt op 28 februari in de bioscopen uitgebracht.