Jean Delannoy overleden

Franse regisseur wordt 100 jaar

De Franse regisseur Jean Delannoy is woensdag op honderdjarige leeftijd overleden in zijn woning in Guainville, ten westen van Parijs. Dat heeft het gemeentehuis van het plaatsje gemeld.

Delannoy’s carrière was op een hoogtepunt in de jaren veertig en vijftig met zijn verfilmingen van literaire werken. In 1943 brak hij door met de film L' éternel retour, over de legende van Tristan en Isolde. Het script en de dialogen van die film waren geschreven Jean Cocteau.

Andere hoogtepunten zijn Notre Dame de Paris uit 1956, naar de roman van Victor Hugo, met in de hoofdrollen Gina Lollobrigida en Anthony Quinn, en La symphonie pastorale uit 1946. Deze film met Michèle Morgan, naar een roman van André Gide, vertelt over een blind weesmeisje dat verliefd wordt op een getrouwde dominee. Op het filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de Grand Prix du Festival.

In de jaren zestig raakte Delannoys klassieke stijl uit de mode, ingehaald door de avant-gardistische stroming La Nouvelle Vague van onder anderen François Truffaut. Deze nieuwe lichting deed het werk van Delannoy schertsend af als 'Le cinéma de papa'.

Bron: Novum

Fragment uit Notre-Dame de Paris (1956).