James Newton Howard beste filmcomponist 2008

Amerikaan wint World Soundtrack Award

James Newton Howard heeft tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards, de afsluiting van het 35ste filmfestival van Gent, de prijs voor Film Composer of the Year in ontvangst mogen nemen.

De Amerikaanse filmcomponist ontving de prijs voor de soundtracks van Charlie Wilson’s War (Mike Nichols), Michael Clayton (Tony Gilroy) en I Am Legend ( Francis Lawrence). Eerder componeerde hij al muziek voor tientallen films, zoals Batman Begins (Christopher Nolan, 2005), The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999) en The Fugitive (Andrew Davis, 1993). Howard werd zeven keer genomineerd voor een Oscar voor beste muziek en beste lied, maar won nog nooit.

De World Soundtrack Award voor beste muziek ging dit jaar naar de Italiaan Dario Marianelli voor de soundtrack van Atonement (Joe Wright). Tot beste originele nummer werd ‘Down to Earth’ van Peter Gabriel, een nummer uit de animatiefilm Wall-E (Andrew Stanton), verkozen. De ontdekking van het jaar was volgens de jury Marc Streitenfeld, die de soundtrack van American Gangster ( Ridley Scott) componeerde. De oeuvre prijs ging naar Angelo Badalamenti, die vooral bekend werd met de muziek die hij voor een aantal films van David Lynch componeerde.