In Australië gevonden stille films gerestaureerd

Film Connection knapt oude Hollywoodfilmpjes op

Dat het zogenaamde Hollywood-effect bijna een eeuw geleden al bestond blijkt uit acht korte, Amerikaanse, stille films die in Australie zijn gevonden. De filmpjes zullen worden opgeknapt via het nieuwe Australisch-Amerikaanse samenwerkingsproject Film Connection.

De vondst van de filmpjes laat zien dat de Amerikaanse cinema al geruime tijd een wereldwijde, culturele invloed heeft. De films variëren van nieuws en documentaires tot trailers en Hollywoodpromotiefilmpjes, en dateren van 1912 tot 1927.

‘Wat de samenwerking Film Connection anders maakt,’ zegt Paolo Cherichi Usai van the National Film and Sound Archive of Australia, ‘is dat het erkent dat de Amerikaanse stille film wereldwijd cultureel erfgoed is.’

Slechts een klein gedeelte van de Amerikaanse films uit de eerste veertig jaar van de cinema heeft het in de VS overleefd. De meeste films zijn kwijt, vernietigd of verloren gegaan. 

Via het project kunnen Amerikaanse films die in Australië worden teruggevonden bewaard blijven. Ook Nederland is bij het project betrokken. Het Nederlandse restoratielaboratorium, Haghefilm Conservation, zal de nitraatfilmpjes digitaliseren en later op 35 mm printen en kleuren.  

Als de filmpjes klaar zijn worden de originele nitraatfilmpjes teruggestuurd naar het archief in Australië, samen met de opgeknapte versie die vertoond kan worden. Deze versie wordt ook naar de Archieven in Amerika verzonden.

‘In tegenstelling tot eerdere samenwerkingen, komt het originele nitraatmateriaal weer terug in ons archief in Australië,’ aldus Usai. ‘De nieuwe, gerestaureerde versies gaan naar de zusterarchieven in Amerika. Dat maakt het een win-win-situatie voor iedereen.’