Hollywood vergadert over toekomst 3D

‘Binnen vijf tot zeven jaar alle films driedimensionaal’

Tijdens het 3D Film and Entertainment Technology Festival in Singapore (19 t/m 23 november) vergadert Hollywood over de innovaties in 3D-cinema. De meeste toonaangevende filmstudio’s zien een grote toekomst weggelegd voor de driedimensionale film. Het zijn voornamelijk de animatiestudio’s die al investeren in nieuwe technieken, maar ook de rest van Hollywood lijkt langzaamaan warm te lopen voor 3D. Dat meldt filmvakblad Variety.

Jeffrey Katzenberg, hoofd van Dreamworks Animation, sprak de verwachting uit dat binnen vijf tot zeven jaar alle films uit Hollywood in 3D te zien zullen zijn. Hij gelooft dat 3D een heel nieuw publiek naar de bioscoop zal trekken. Eerder verklaarde Katzenberg dat alle films van Dreamworks vanaf 2009 in 3D in de bioscoop verschijnen.

Mark Zoradi van Walt Disney sprak over de mogelijkheden die 3D biedt om verhalen op een nieuwe manier te vertellen en het publiek meer bij de film te betrekken. Zoradi ziet in de ontwikkelingen ook een extra voordeel voor de strijd tegen filmpiraterij. Driedimensionale films kunnen tot nu toe alleen in de bioscoop worden vertoond en het maken van illegale kopieën is niet mogelijk.

Disney is momenteel al druk bezig om in te springen op de 3D-revolutie. Zo maakte de studio woensdag bekend dat de tekenfilm Beauty and the Beast uit 1989 wordt bewerkt tot een 3D-versie, die in 2010 in de bioscoop zal worden uitgebracht. Aanstaande vrijdag gaat de 3D- animatiefilm Bolt van Disney in Amerika in première.

Het grootste obstakel voor het succes van 3D-cinema ligt volgens Mark Zoradi niet bij de techniek, maar bij het geringe aantal digitale bioscopen dat driedimensionale beelden kan projecteren.