Grote brand bij Universal filmstudio’s

Verschillende filmsets gaan in rook op

Een grote brand op het terrein van de Universal filmstudio's in Hollywood heeft zondag voor tientallen miljoenen dollars schade veroorzaakt.

In totaal gingen vijf gebouwen in vlammen op, onder meer de sets van films als E.T., Back to the Future en Jurassic Park. Het complex bevat ook een themapark en hotels. Die werden niet door het vuur bedreigd en zijn zondag gewoon open.

Ook is een van de kluizen met videomateriaal ernstig beschadigd. Volgens een woordvoerster van Universal zijn 40.000 tot 50.000 video ’s beschadigd, maar zijn kopieën van deze films al in het bezit van de studio’s . De inhoud van de tweede kluis, die unieke negatieven van oudere en klassieke films bevat, is gered.

De brandweer zette ongeveer vierhonderd brandweerlieden en helikopters in om het vuur te bestrijden. Zij hadden het vuur uren later nog niet onder controle. 

‘Er gaat vandaag wat Hollywood-geschiedenis in rook op en we doen ons best om de schade te beperken ,’ aldus een brandweerwoordvoerder tegen de Britse zender BBC.

De brand zou zijn ontstaan tijdens opnames voor een film, aldus een lokale tv- zender. Niemand raakte gewond. Wel bemoeilijken exploderende gasflessen de brandbestrijding. Een dikke kilometerslange zwarte rookwolk steeg bij het ochtendgloren op boven Hollywood.

Hetzelfde gebied op het Universal -terrein ging in 1990 ook al eens in vlammen op. Toen liep de schade op tot ruim 50 miljoen dollar en duurde het jaren voor de sets helemaal waren herbouwd. Destijds zou de brand zijn aangestoken door een bewaker.

Bron: ANP


BBC verslag tijdens de brand