Gouden Palm voor Franse film

Entre les Murs wint hoofdprijs in Cannes

De Franse film Entre les Murs van regisseur Laurent Cantet heeft zondag de Gouden Palm van het 61ste filmfestival van Cannes gewonnen.


De film, gebaseerd op een autobiografische roman van François Bégaudeau, speelt zich af op een Parijse middelbare school. Het is voor het eerst in 21 jaar dat een Franse speelfilm de belangrijkste prijs van Cannes in de wacht sleept.

De negenkoppige jury was unaniem in haar keuze, aldus voorzitter Sean Penn zondag bij de uitreiking. ‘Het is een verbazingwekkende, verbazingwekkende film,’ zei hij.

In de door improvisatie tot stand gekomen Entre les Murs speelt Bégaudeau zelf de hoofdrol . Regisseur Cantet kreeg de Gouden Palm uit handen van Robert de Niro. De laatste keer dat een Franse film de hoogste eer behaalde was in 1987 met Sous le soleil de Satan van Maurice Pialat.

De prijs voor beste acteur ging naar de Amerikaan Benicio del Toro voor zijn vertolking van Che Guevara in het tweeluik Che van regisseur Steven Soderbergh. Beste actrice is volgens de jury de debuterende Braziliaanse Sandra Corveloni voor haar rol in Line of Passage van Walter Salles en Daniela Thomas.

De speciale Grote Prijs was voor de maffiafilm Gomorrah van Matteo Garrone. De Turk Nuri Bilge Ceylan ontving de prijs voor beste regisseur voor zijn visueel sterke familiedrama Three Monkeys. De Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne wonnen de Palm voor het beste script voor hun film Le silence de Lorna.

De prijs van de jury is uitgereikt aan Paolo Sorrentino voor zijn Il Divo, een film over de Italiaanse oud-premier Andreotti. De Gouden Camera van het prestigieuze festival van Cannes ging naar Hunger, het debuut van de in Amsterdam woonachtige Britse kunstenaar Steve McQueen.

De speciale oeuvreprijs van het festival ging naar veteranen Catherine Deneuve en Clint Eastwood. Eastwood deed in Cannes mee met The Changeling, Deneuve is te zien in de film Un conte de Noël.