Geen Oscar voor Duska

Stellings film niet door voorselectie

Ook dit jaar maakt Nederland geen kans op een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De film Duska van Jos Stelling kwam niet voor op de shortlist met nominaties. Dat meldden Amerikaanse media.

Een speciale commissie maakte uit de 63 inzendingen een selectie van vijf producties, die meedingen naar de bekendste filmprijs ter wereld. Deze vijf titels worden op dinsdag 22 januari bekend gemaakt. Uit de vijf genomineerden wordt op zondag 24 februari de winnaar gekozen.

De laatste Nederlandse speelfilm die een Oscar won was Karakter van Mike van Diem in 1998. De laatste keer dat een Nederlandse film tot de voorselectie wist door te dringen was in 2004. Toen werd De Tweeling van Ben Sombogaart genomineerd.

Duska vertelt het verhaal van de eigenzinnige filmcriticus Bob, die zijn dagen slijt met het kijken van films, het schrijven aan een scenario en het dagdromen over het meisje dat de bioscoopkaartjes verkoopt. Wanneer zij eindelijk met hem meegaat staat er onverwachts een ongewenste Russische gast voor de deur. Beiden zetten Bobs veilige leventje op z’n kop.