Film France, een organisatie die filmopnames in Frankrijk promoot, leidt van 9 tot en met 13 november tien Amerikaanse scenarioschrijvers rond door Parijs en Marseille, in de hoop grote Hollywoodproducties naar het land te halen.

Met de rondleiding voor gerenommeerde scenarioschrijvers als John August ( Charlie and the Chocolate Factory) en Ed Solomon (Men in Black) wil Film France de auteurs bewegen hun scripts in Frankrijk af te laten spelen. Alleen films die duidelijk in Frankrijk gesitueerd zijn, leiden volgens de organisatie tot meer Hollywoodproducties in het land.

Frankrijk is voor Hollywood een stuk minder aantrekkelijk dan de omringende landen, omdat die lagere lonen en voordelige belastingregels hebben. Zo wordt Quentin Tarantino’s nieuwste film Inglourious Bastards, die zich voornamelijk afspeelt in het door de nazi’s bezette Frankrijk, voor een groot deel opgenomen in Duitsland.

De tour, getiteld France: Unlimited Access, zal in Parijs onder andere bestaan uit een rondleiding op de grootste groenten- en vleesmarkt ter wereld (Rungis) en een boottocht over de Seine. In Marseille bezoeken de scenarioschrijvers onder meer vluchtroutes uit de Tweede Wereldoorlog.

Met het binnenhalen van grote producties wil Film France niet alleen de Franse filmindustrie stimuleren, maar ook de algehele economie. Voor Hollywoodfilms als The Bourne Ultimatum en The Da Vinci Code, die de afgelopen jaren deels in Frankrijk werden opgenomen, werd tussen de 10 en 20 miljoen euro gespendeerd. De hotelkosten alleen al bedragen voor grote producties meer dan een half miljoen.