Filmjaar 2007: record voor Nederlandse film

22 miljoen bioscoopbezoekers, 154 miljoen euro aan de kassa

De Nederlandse filmindustrie kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Met een bezoekersaandeel van 13,5 procent, het hoogste van het afgelopen decennium, was 2007 een topjaar voor de Nederlandse film. In totaal trokken de bioscopen ruim 22 miljoen bezoekers.

Dit maakten de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) donderdag bekend. De film Alles is Liefde trok meer dan 1,2 miljoen bezoekers en staat met een omzet van ruim negen miljoen euro op de derde plaats in de top 10 van best bezochte films .
 
De lijst wordt verder gedomineerd door Amerikaanse en Britse producties. Op de eerste en tweede plaats staan Harry Potter And The Order Of The Phoenix en Pirates Of The Caribbean: At World's End, die beiden ruim tien miljoen euro opbrachten. Harry Potter trok 1,3 miljoen bezoekers, bijna 100.000 meer dan Pirates Of The Caribbean.
 
Behalve Alles is Liefde trokken ook Waar is het Paard van Sinterklaas?, Zoop in Zuid-Amerika, Ernst, Bobbie en de Geslepen Onix, Timboektoe, Moordwijven en De Scheepsjongens van Bontekoe elk meer dan 100.000 bezoekers.
 
In totaal brachten ruim 22 miljoen mensen een bezoek aan de Nederlandse bioscopen, met als resultaat een omzet van bijna 154 miljoen euro. Dat betekende in beide gevallen een lichte daling ten opzichte van 2006. De NVB en de NVF vinden dit voor een groot deel te verklaren door de extra speelweek 53 in 2006.
 
In het afgelopen jaar werden zes nieuwe bioscopen met in totaal negentien zalen geopend. Dit jaar zullen circa vijftig nieuwe complexen of zalen hun deuren openen.
 
( Bron: ANP)