Film van Wayne Wang in première op YouTube

170.000 views sinds zaterdag

Afgelopen zaterdag ging The Princess of Nebraska van Wayne Wang (Smoke, The Joy Luck Club) in première op YouTube. Tot nu toe is de film meer dan 170 duizend keer bekeken in de YouTube-screening room, ondanks dat de film geblokkeerd is voor regio’s buiten Amerika.

The Princess of Nebraska draaide vorig jaar als een tweeluik samen met Wangs A Thousand Years of Good Prayers (winnaar beste film San Sebastian) op diverse internationale festivals.  Wang baseerde beide films op korte verhalen van Yiyun Li over verschillende generaties Chinezen in Amerika. Distributeur Magnolia Pictures zag na de teleurstellende opbrengst van Quentin Tarantino’s en Robert Robert Rodriguez’ ‘double feature’ Grindhouse een gelijktijdige bioscooprelease niet zitten. Online streaming was volgens Wang het juiste alternatief.

De film van Wang, over een Chinese uitwisselingstudente in Nebreska die zwanger raakt, is niet de eerste film die online in première gaat. Vorige maand nog bracht Michael Moore zijn documentaire Slacker Uprising op internet uit. In de YouTube-screening room worden elke twee weken vier nieuwe (korte) films in hoge kwaliteit online gezet. The Princess of Nebraska is wel uniek dankzij de koppeling aan A Thousand Years of Good Prayers, die momenteel in de Amerikaanse bioscopen draait. Ook de marketingcampagne, bestaande uit diverse webepisodes van de hoofdrolspeelster en de trailer die prominent op YouTube voor de première te zien waren, maakt het distributieplan van Magnolia bijzonder.

Volgens Ray Price van Magnolia zal het gratis online streamen de toegankelijkheid en beschikbaarheid van onafhankelijk gemaakte films radicaal veranderen. The Princess of Nebraska zal zes weken lang gratis te bekijken zijn.

 

Trailer The Princess of Nebraska