Film over Srebrenica wint in Rome

Ook andere oorlogsfilm in de prijzen

De oorlogsfilms Resolution 819 en Opium War hebben vrijdag 31 oktober de twee belangrijkste prijzen gewonnen op het Filmfestival van Rome.

De bezoekers van het festival vonden Resolution 819, van de Italiaan Giacomo Battiato, de beste film. De film gaat over de val van Srebrenica, aan het eind van de Bosnische Oorlog (1992-1995), toen Nederlandse VN-troepen werkeloos/ machteloos toekeken hoe Servische troepen 8000 Bosnische moslims vermoordden.

De jury bekroonde Opium War van de Afghaanse regisseur Siddiq Barmak. De film gaat over twee Amerikaanse soldaten die in de papavervelden in Afghanistan verdwalen.

De Oekraïener Bohdan Stupka, de voormalig minister van cultuur, kreeg de prijs voor beste acteur, voor zijn rol als oligarch die een harttransplantatie nodig heeft in de Poolse komedie With a Warm Heart.

De Italiaanse Donatella Finocchiaro won de prijs voor beste actrice voor haar rol als vrouwelijke maffiabaas in Galantuomini.

De Italiaanse filmdiva Gina Lollobrigida (81) kreeg een carrièreprijs.

De derde editie van het Filmfestival van Rome oogde heel wat minder glamoureus dan de twee eerste edities. Dat was ook de uitdrukkelijke wens van de burgemeester van Rome, die wilde dat het festival Italiaanser werd. Die koerswijziging viel slecht bij de verzamelde filmpers.