Europese filminstituten brengen films online

Site hoopt publiek via internet te vinden

De meeste Europese filminstituten hebben de handen ineen geslagen en lanceren in april een video-on-demand site, waarop filmmateriaal van 37 Europese filmarchieven en cinematheken gratis te zien zal zijn. Het enige belangrijke nationale filmarchief dat niet meedoet is het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

De site zal onder de naam European Film Treasures van start gaan met 100 films. Het doel is om uiteindelijk 500 films online uit te brengen. De Parijse filmrestoratiespecialist Lobster Films zal de stomme films voorzien van nieuwe muziek. De films zullen in de originele taal beschikbaar zijn, met zo nodig ondertiteling in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Ieder archief dat meedoet, zal verschillende films voorstellen. Een jury van filmhistorici en specialisten beslissen welke films uiteindelijk op de site te zien zullen zijn, gebaseerd op criteria als historisch belang en artistieke kwaliteit. Het beeldmateriaal zal niet downloadbaar zijn, maar de site wil zich eventueel later richten op online dvd-verkoop van de films.

European Film Treasures is een idee van Serge Bromberg, oprichter van Lobster Films. Het MEDIA Programma van de Europese Unie heeft toegezegd de helft van de 500.000 euro die het project het eerste jaar nodig heeft te subsidiëren. Het heeft twee jaar geduurd voordat alle archieven overtuigd waren mee te werken aan de site.

Met de site hopen de filmarchieven te profiteren van hetzelfde succes als andere gratis videosites als YouTube en Bebo. ‘De moeilijkheid vandaag de dag is niet zo zeer het vinden en restaureren van oude films, maar het vinden van een publiek,’ zegt Bromberg. ‘Het gaat om enkele van de beste Europese films van de afgelopen 80 jaar, maar het is vaak moeilijk om mensen ervan te overtuigen dit soort films te gaan bekijken.’