Europese Fipresci prijs voor La graine et le mulet

Franse film wint European Film Academy Critics' Award

De European Film Academy Critics' Award gaat dit jaar naar de Tunesisch/Franse filmmaker Abdel Kechiche voor zijn familiedrama La graine et le mulet. Dat hebben de European Film Academy en Fipresci, de internationale federatie van filmcritici, gisteren bekend gemaakt.

Hassouna Mansouri verklaarde namens de filmcritici gekozen te hebben voor een ‘auteur in de puurste en simpelste zin van het woord’. De keuze voor Kechiche is volgens Mansouri niet alleen een eerbetoon aan de cineasten die vaak gemarginaliseerd worden vanwege hun afkomst, maar vooral ook een erkenning van het talent van de filmmakers die een ander, onafhankelijk type cinema representeren.

La graine et le mulet vertelt het verhaal van de zwijgzame immigrant Slimane Beiji in het kleine Franse havenstadje Sète, die na 35 jaar trouwe dienst op een scheepswerf wordt ontslagen. Hij besluit een boot te kopen die hij in een couscousrestaurant wil veranderen, om zo zijn ex-vrouw en (klein)kinderen de toekomst te geven waar hij van droomde toen hij van Tunesië naar Frankrijk emigreerde. De film won eerder al vier Césars (de belangrijkste Franse filmprijzen) en de speciale juryprijs op het festival van Venetië.

De Critics' Award is onderdeel van de European Film Awards , de filmprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de European Film Academy. De uitreiking vindt plaats op zaterdagavond 6 december in Kopenhagen.