Eerste prijzen in aanloop Oscars uitgereikt

Slumdog Millionaire verkozen tot beste film 2008

Het prijzenseizoen in filmland is weer begonnen. Geheel volgens traditie waren het ook dit jaar de prijzen van de National Board of Review of Motion Pictures (NBR), die de race naar de Oscars in gang zetten. Danny Boyle’s Slumdog Millionaire werd donderdag door de Amerikaanse filmcritici verkozen tot beste film van 2008.

Clint Eastwood werd uitgeroepen tot beste acteur voor Gran Torino. Anne Hathaway kreeg de award voor beste actrice, voor haar rol als jonge vrouw met een drugsprobleem in Rachel Getting Married. David Fincher ontving met zijn film The Curious Case of Benjamin Button de prijs voor beste regie.

Beste bijrollen gingen naar Josh Brolin voor Milk van Gus Van Sant en Penelope Cruz voor Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen. Beste buitenlandse film werd het Russische Mongol en Man on a Wire ging met de prijs voor beste documentaire naar huis. Pixars Wall-E werd verkozen tot beste animatiefilm.

Het winnen van een award van de NBR is vooral gunstig en belangrijk voor de marketing campagnes van de studio’s, die erop gebrand zijn in februari zo veel mogelijk Oscars binnen te halen.

Volgende week is het de beurt aan de Los Angeles Film Critics Association en de New York Film Critics Circle om hun favorieten te belonen. Ook zal de Hollywood Foreign Press Association de genomineerden voor de Golden Globes bekend maken. Op 22 februari 2009 vindt in Hollywood voor de 81ste keer de Oscarceremonie plaats.