Eerste competitiefilms Berlinale bekend gemaakt

Films van Chen Kaige en Lukas Moodysson in Berlijn

De eerste competitiefilms van het 59ste Filmfestival van Berlijn zijn bekend gemaakt. Op de lijst staan volgens festivaldirecteur Dieter Kosslick films van ‘gerenommeerde regisseurs en veelbelovende jonge filmmakers’.

Chen Kaige (Farewell My Concubine, Together) komt naar het festival met Mei Lanfang (Forever Enthralled), over China’s grootste operaster. Een andere gerenommeerde filmmaker op de lijst is Lukas Moodysson (Fucking Åmål, Together ). In 2006 liep de helft van het publiek nog weg tijdens een voorstelling van Moodyssons Container in Berlijn, maar de Zweedse filmmaker mag dit jaar terugkeren met Mammoth. In zijn nieuwste film speelt Gael Garcia Bernal een Amerikaanse zakenman, die tijdens een reis naar Thailand beseft dat hij zijn leven drastisch moet veranderen.

London River van de Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb (Indigenes) is ook opgenomen in de officiële competitie. De film gaat over twee vreemden die op zoek gaan naar hun vermiste kinderen in de nasleep van de terroristische aanslagen in Londen. Het Duitse Alle Anderen ( regie Maren Ade), Rage van de Britse regisseuse Sally Potter en The Messenger, het regiedebuut van de Amerikaanse scenarioschrijver Oren Moverman, maken de voorlopige lijst van competitiefilms af.

Drie Amerikaanse films zullen buiten competitie in Berlijn te zien zijn: The Private Lives of Pippa Lee (Rebecca Miller), The Reader (Stephen Daldry) en The Pink Panther 2 (Harald Zwart ).

De actiethriller The International van de Duitse regisseur Tom Tykwer (Lola rennt, Perfume: The Story of a Murderer ) is de openingsfilm van het festival. De 59ste editie van de Berlinale vindt plaats van 5 tot en met 15 februari. De Schotse actrice Tilda Swinton, die eerder dit jaar een Oscar won voor haar rol in Michael Clayton, zal leiding geven aan de jury.

 Trailer Mei Lanfang (Forever Enthralled)

 

 

 Trailer Mammoth