Dunya & Desie Nederlandse Oscarinzending

Ook twee andere films dingen mee naar nominatie

De Nederlandse speelfilm Dunya en Desie, van regisseur Dana Nechushtan, is gekozen als Nederlandse inzending voor de Best Foreign Language Film Academy Award, de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Holland Film donderdag bekendgemaakt.

De hoofdrollen worden gespeeld door Eva van de Wijdeven en Maryam Hassouni ( die al eerder een Emmy Award kreeg voor haar rol in de tv-film Offers).

De film Dunya en Desie, die nog steeds in de bioscopen draait, is geproduceerd door Lemming Film in coproductie met de NPS en uitgebracht door Independent Films. De productie is al aan buitenlandse distributeurs verkocht en enkele landen hebben interesse voor een remake. De film gaat over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord.

De nominaties voor de Oscars worden op 22 januari 2009 bekendgemaakt. Het jaarlijkse Oscarfeest is op 22 februari 2009.

Er zijn nog twee titels gekozen die dingen naar een Oscar-nominatie. Het gaat om Zand, van Joost van Ginkel (best short live action film). De film vertelt het verhaal van een vader (Jack Wouterse) die zijn dochter wil beschermen tegen mishandeling. De derde titel is Phantom of the Cinema, van Erik van Schaaik ( best short animated film). Deze productie (duur elf minuten) gaat over het leven achter het bioscoopscherm. Met stemmen van onder andere Michiel Romeyn.

De kandidaten zijn gekozen door vertegenwoordigers uit de filmwereld.

Bron: ANP