Dorien van de Pas (1962) wordt het nieuwe Hoofd Speelfilm bij het Nederlands Fonds voor de Film. Zij volgt Arnold Heslenfeld op, die de functie sinds 1 januari 2003 vervulde.

De taak van het hoofd speelfilm is om de productie van kwalitatief hoogwaardige Nederlandse speelfilms voor de bioscoop te stimuleren. Van de Pas zal tevens het Filmfonds vertegenwoordigen bij het Europese coproductiefonds Eurimages.

Van de Pas heeft aangegeven de ingeslagen weg van het Fonds te willen volgen door cultureel ondernemerschap en talentontwikkeling te bevorderen. Van de Pas: ‘Mijn passie voor speelfilm is altijd mijn grootste drijfveer geweest om zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezond filmklimaat, zowel in artistiek als commercieel opzicht’.

Van de Pas werkte de laatste twintig in de Nederlandse filmwereld. Bij het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties was zij verantwoordelijk voor de afhandeling van onder meer drama-, en speelfilmaanvragen en beleid en droeg zij bij aan de filmprojecten Kort !, One Night Stand en Cinema Junior. Van de Pas werkte verder onder andere als directeur van filmtheater Desmet en bioscoop Cinecenter in Amsterdam en verzorgde de distributie bij Meteor Film/ Polygram Filmed Entertainment.