Documentaire shortlist Oscars bekend gemaakt

Nederlandse inzending Carmen Meets Borat afgevallen

De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft een lijst met 15 documentaires bekend gemaakt, waarvan er uiteindelijk vijf een Oscarnominatie in de categorie Best Feature Documentary zullen krijgen. De Nederlandse inzending Carmen Meets Borat van Mercedes Stalenhoef staat niet op de shortlist.

Gerenommeerde documentairemakers als Errol Morris en Werner Herzog maken met respectievelijk Standard Operating Procedure (Zilveren Beer Berlijn) en Encounters at the End of the World kans op het felbegeerde gouden beeldje.  De film van Morris, die de Oscar al eens won in 2004 voor The Fog of War, vertelt het verhaal achter de Abu Ghraib-foto’s. Taxi to the Dark Side, de winnaar van vorig jaar, ging eveneens over Irak en de misstanden in gevangenissen als Abu Ghraib. Herzorgs Encounters at the End of the World gaat over een groep wetenschappers op Antartica.

Eén van de grote kanshebbers lijkt Man on Wire van de Britse regisseur James Marsh. Man on Wire won eerder de twee belangrijkste documentaireprijzen op het Sundance Film Festival en draait van 20 tot en met 30 november tijdens het IDFA in Amsterdam. Het in Amerika bejubelde Trouble the Water (grote juryprijs Sundance), over de desastreuze gevolgen van Orkaan Katrina in New Orleans, staat eveneens op de lijst van 15.

Man on Wire is niet de enige film op de shortlist die binnenkort op het IDFA te bewonderen is. Maar liefst zeven van de 15 films draaien tijdens het 21ste International Documentary Film Festival Amsterdam. Naast Man on Wire zijn dat At the Death House Door (Peter Gilbert, Steve James ), The Betrayal (Ellen Kuras), Fuel (Josh Tickell), I.O.U.S.A (Patrick Creadon ), Pray the Devil Back to Hell (Gini Reticker) en Standard Operating Procedure ( Errol Morris).

De opvallendste afwezige op de shortlist is Bill Mahers Religulous, de komische documentaire die een groot succes was aan de Amerikaanse Box Office. Kansrijk geachte documentaires als Young at Heart, Waltz With Bashir en Stranded, die allen dit jaar genomineerd werden door de International Documentary Association, zijn door de Academy om verschillende redenen gediskwalificeerd.

De 15 films werden gekozen uit een recordaantal inzendingen van 94 lange documentaires. De vijf uiteindelijke nominaties voor de 81ste Academy Awards worden op 22 januari 2009 bekend gemaakt.

Zie hier voor de gehele shortlist.