Cyd Charisse overleden

Musicalactrice wordt 86 jaar

In Los Angeles is de musicalster Cyd Charisse op 86-jarige leeftijd overleden. In de jaren veertig en vijftig danste zij met Gene Kelly en Fred Astaire in musicals als Singin' in the Rain en Silk Stockings.

Charisse werd vooral bekend om haar lange benen die verzekerd waren voor één miljoen dollar, destijds een astronomisch bedrag. Behalve in musicals was Charisse ook te zien in speelfilms.

Geboren als Tula Ellice Finklea in 1921 kreeg Charisse op jonge leeftijd polio. Op doktersadvies begon ze met dansen, dat haar ticket zou worden voor een uitweg uit het benauwende Amarillo, Texas.

Op 14-jarige leeftijd debuteerde ze bij het legendarische Ballet Russe. Ze reisde door heel Europa tot in 1939 de groep uit elkaar viel. In hetzelfde jaar trouwde ze met Nico Charisse, een jonge Franse danser.

In Hollywood, waar het paar zich vestigde, hield het huwelijk niet stand. Cyd hertrouwde met zanger Tony Martin in 1948. Drie jaar eerder had de actrice een zevenjarig contract getekend bij de MGM studio's die haar de naam Cyd gaf, genoemd naar het koosnaampje uit haar jeugd, Sid.

Met de teloorgang van het musicalgenre eind jaren vijftig verdween ook Charisse naar de achtergrond. In de jaren zestig speelde ze bijrollen in series als Hawaii O-Five en Love Boat .

In 1990 maakte Charisse dan eindelijk haar Broadway-debuut toen zij de plots overleden Greta Garbo verving in de musical Grand Hotel.

Fred Astaire noemde Cyd Charisse ooit 'wonderschoon dynamiet.' 

Bron: NOS