Italiaanse filmcritici zijn niet erg enthousiast over de derde editie van het Rome International Film Festival. Het programma van het filmfestival werd in de Italiaanse media onder meer omschreven als ‘een collectie van afgewezen films’. Dat bericht Hollywood Reporter.

De internationale filmpers is milder, maar de consensus is toch dat de programmering, vooral vanwege de grote hoeveelheid Italiaanse films ,een teleurstelling is. Positief zijn de critici wel over de geselecteerde Franse films, waaronder Un barrage contre le pacifique (Rithy Panh) en Aide-toi et le ciel t'aidera (François Dupeyron).

Artistiek directrice Piera Detassis zegt trots te zijn op het programma, dat volgens haar is samengesteld in een lastig filmklimaat. Het festival opende op 22 oktober met het nog niet eerder uitgebrachte Chinese Coffee uit 2000, geregisseerd door Al Pacino. 8, een collectieve film met korte films van onder anderen de Nederlandse regisseur Jan Kounen, Gus Van Sant, en Gael García Bernal, beleefde in Rome haar wereldpremière. Het festival sluit op vrijdag af met de vertoning van Maurizio Scaparro’s L’ultimo pulcinella, naar een idee van Roberto Rossellini.