Clooney zet sponsor onder druk

Acteur op de bres voor Darfur

Acteur George Clooney heeft Omega Watches, sponsor van de Olympische Spelen in Peking, onder druk gezet om zich uit te spreken over China’s buitenlandbeleid in Soedan. Clooney is het gezicht van het horlogemerk.

De acteur heeft zich verschillende malen publiekelijk uitgelaten over de crisis in de Soedanese regio Darfur, waar in de afgelopen drie jaar meer dan 200 .000 mensen werden vermoord en 2,5 miljoen mensen op de vlucht sloegen voor gevechten tussen Afrikaanse rebellen en regeringstroepen die gelieerd zijn aan de Arabische militante groep janjaweed.

‘Ik heb het afgelopen jaar met Omega (over China) gesproken en dat zal ik blijven doen,’ zegt Clooney op de website van de BBC.’

China is een van de belangrijkste landen waarmee Soedan handel drijft. Peking heeft pogingen van de Verenigde Naties om Soedan te dwingen afgezanten van de VN  in Darfur toe te laten tot dusver tegengehouden.

De link tussen de Olympische Spelen in Peking en de crisis in Darfur kwam vorige maand al in het nieuws toen regisseur Steven Spielberg zich om dezelfde reden terugtrok als artistiek adviseur van de spelen.