Circus Burton in Amsterdam

Fans in de rij voor een handtekening

Gerhard Busch ,

Hoe populair Lifetime Achievement Award-winnaar Tim Burton in Amsterdam is, mag blijken uit het feit dat de eerste fans zich donderdagochtend al om 11.00 uur meldden bij Tuschinski Arthouse voor de aangekondigde signeersessie. De signeersessie, die om 15.00 uur zou beginnen.

Vlak voor drie uur stond er een rij tot ver voorbij het oude Tuschinski- theater. Het tempo van signeren moet hoog geweest zijn, want even na vier uur schoof Burton aan voor een publiek interview onder leiding van AFFF-directeur Phil van Tongeren en programmeur Mark van den Tempel.

Burton, regisseur van onder andere de eerste twee Batman-films en een handvol 'gothic horror'-films met huisacteur Johnny Depp, toonde zich een minzaam mens, en liet zich door de duo-presentatie van hot naar her slepen. Veel nieuws kregen we onderweg niet te horen. Wel een aantal aardige anekdotes.

Hoe hij als eenzame jongen in een Amerikaanse buitenwijk monsterfilms niet eng, maar juist geruststellend vond, omdat hij zich identificeerde met de monsters, die – net als hij – buitenstaanders waren.

En hoe hij begon bij de Disney- studio’s als animator, maar daar ongelukkig was omdat hij die lieve diertjes van Disney niet uit zijn tekenpen kon krijgen. Zijn vriendschap met Johnny Depp kwam voorbij, net als de samenwerking met componist Danny Elfman, die volgens Burton mooie ‘enge-clownsmuziek’ maakt.

Tips waren er ook voor de vele fans in het publiek, die na het interview nog ruimschoots de tijd kregen hun held te ondervragen. De belangrijkste tip om films in Hollywood te maken? Ga er niet wonen! Burton zelf woont al jaren in Engeland, en dat houdt hem geestelijk gezond.

Maar geen woord over de projecten waar hij op dit moment aan werkt. Burton wilde wel naar Amsterdam komen, maar een scoop kreeg Amsterdam niet.