Britse filmprijzen uitgereikt

Day-Lewis en Cotillard beste acteur en actrice

Acteur Daniel Day-Lewis ging zondagavond na de uitreiking van de Britse filmprijzen naar huis met de BAFTA voor beste acteur, voor zijn rol als misantropische oliebaron in P.T. Andersons There Will Be Blood. De Franse actrice Marion Cotillard kreeg de prijs voor beste actrice voor haar rol als zangeres Edith Piaf in La vie en rose van Olivier Dahan.

Vlak voor de Oscars (24 februari) worden veel prijzen uitgereikt en ook nu viel No Country for Old Men van de gebroeders Coen weer in de prijzen. Zo wonnen de broers de BAFTA voor beste regie, en ontving Javier Bardem de prijs voor beste mannelijke bijrol, voor zijn vertolking van gewetenloze moordenaar. De Britse actrice Tilda Swinton kreeg een BAFTA voor beste vrouwelijke bijrol, voor haar rol als corrupte advocate in Michael Clayton van Tony Gilroy.

De avond was een lichte teleurstelling voor Atonement van Joe Wright. Hoewel de film de BAFTA voor beste speelfilm kreeg, wist Atonement in totaal maar twee van de 14 nominaties te verzilveren. De beste niet-Engelstalige film werd Das Leben er Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck.

Nieuwkomer Diablo Cody viel in de prijzen met haar scenario voor de tienermoederkomedie Juno. Ronald Harwood kreeg een award voor beste bewerkte scenario voor The Diving Bell and the Butterfly.