Boy A wint publieksprijs Leids Filmfestival

Britse film verslaat Changeling en Burn After Reading

Boy A heeft de publieksprijs van het Leids Filmfestival gewonnen. De Britse film van John Crowley versloeg nipt Clint Eastwoods Changeling en Burn After Reading van Joel en Ethan Coen. De Russische film The Mermaid werd tot meest originele inzending verkozen. De prijzen van het festival, de IJzeren Haringen, werden zondag uitgereikt.

Boy A, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Trigell, gaat over de 24-jarige Jack, die een groot deel van zijn jeugd in de gevangenis heeft doorgebracht wegens de moord op een kind. Hij probeert een nieuw leven op te bouwen, maar de misdaad uit zijn jeugd blijft hem achtervolgen. De film won eerder al enkele televisie-Bafta’s en de prijs van de oecumenische jury in Berlijn.

Naast (voor)premières, nieuwe arthousefilms en klassiekers uit Japan en Rusland richt het festival zich ook op werk van Nederlands talent. In de competitie ‘Hollandse Nieuwe’ wonnen dit jaar Daglicht van Michael Rummens (fictie) en Noteboek van Evelien Lohbeck (animatie). Notebook won eerder dit jaar de jurprijs van het Nederlands Online Film Festival.

Het Leids Filmfestival, dit jaar voor de derde keer gehouden, opende op 29 oktober met de Nederlandse première van W. Het festival werd 2 november afgesloten met een girls-only première van The Women (Diane English), een remake van George Cukors film uit 1939.

 

Noteboek van Evelien Lohbeck