Bert Haanstra Oeuvreprijs voor Robby Müller

Jury noemt cameraman ‘een weergaloze kunstenaar’

Cameraman Robby Müller krijgt begin volgend jaar uit handen van minister Plasterk de Bert Haanstra Oeuvreprijs. Dat heeft het Nederlands Fonds voor de Film dinsdag bekendgemaakt.

De jury, die bestaat uit onder anderen Nelleke Noordervliet (voorzitter) en Johanna ter Steege, noemde het werk van de 68-jarige cameraman ‘van onbetwist hoge kwaliteit’. Ze roemden vooral zijn omgang met het licht. ‘Hij is een weergaloze kunstenaar die virtuoos omgaat met licht en donker zonder louter mooie plaatjes te schieten. Het verhaal en de sfeer van de film zijn leidend voor de beelden die hij maakt.’

Robby Müller studeerde tussen 1962 en 1964 camera en montage aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In 1969 vertrok hij naar Duitsland en filmde hij Wim Wenders’ korte film Alabama: 2000 Light Years from Home, het begin van een lange samenwerking tussen de Nederlandse cameraman en de Duitse regisseur. De twee werkten onder meer samen aan Der Amerikanische Freund (1977) en Paris Texas (1984).

Müllers oeuvre van meer dan zestig titels bestaat verder uit films van grote filmauteurs als Jim Jarmusch (Down by Law, Dead Man), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark), Andrzej Wajda (Korczak) en Michael Winterbottom (24 Hour Party People). In Nederland werkte Müller met onder anderen Frans Weisz (Een zwoele Zomeravond) en Erik van Zuylen (Opname).

Het camerawerk van Müller werd vooral in Duitsland meermalen gelauwerd. Hij won driemaal de Duitse Filmprijs in Goud en kreeg in 1984 de Duitse Camera Award voor het camerawerk van Paris Texas. In 2007 ontving Müller tijdens het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs.

Aan de Bert Haanstra Oeuvreprijs , die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De eerdere winnaars zijn naamgever Bert Haanstra en de regisseurs Fons Rademakers, Johan van der Keuken en Paul Verhoeven.