B. R. Chopra overleden

Bollywood-grootheid wordt 94 jaar

De Indiase regisseur en producer B. R. Chopra is woensdag op 94-jarige leeftijd in Bombay overleden. Chopra was meer dan 50 jaar actief in de Bollywood-cinema. Hij staat bekend als één van de belangrijkste Indiase filmmakers uit de jaren 50 en 60, het gouden tijdperk van Bollywood.

In 1955 richtte B.R. Chopra zijn eigen filmproductiebedrijf op. Zijn eerste film Naya Daur (1957) was meteen een succes, zowel commercieel als bij de critici. In 2007 werd de film opnieuw uitgebracht, ditmaal in kleur.

In 1960 verraste hij met het rechtbankdrama Kanoon, de eerste Bollywoodfilm zonder muziek. Tot in de jaren ‘80 produceerde en regisseerde hij talloze, succesvolle Bollywoodfilms. Chopra stond bekend om de wijze waarop hij sociale thema’s wist te verwerken in populaire zing- en dansfilms. Zo geeft Nikaah uit 1982, een liefdesverhaal over drie moslims, kritiek op de manier waarop de moslimgemeenschap in India omgaat met scheidingen.

Chopra regisseerde al lange tijd geen films meer. Wel produceerde hij nog een aantal films, waaronder die van zijn zoon Ravi. Vanaf 1985 was hij vooral actief in de televisiewereld. Zo produceerde hij de serie Mahabharata (1988), gebaseerd op het eeuwenoude Indiase epos. De serie was zowel in India als in Engeland een enorm succes. In 1998 ontving Chopra de Dadasaheb Phalke Award van de Indiase regering voor zijn contributie aan de Indiase film.