Australische filmprijs voor Monic Hendrickx

Postuum eerbetoon Heath Ledger

Monic Hendrickx heeft voor haar rol in Unfinished Sky (Peter Duncan) de Australian Film Institute Award voor beste actrice gewonnen. De Nederlandse actrice nam de prijs zaterdag in Melbourne in ontvangst.

Unfinished Sky is de Australische remake van De Poolse Bruid (Karim Traïdia, 1998), waar Monic Hendrickx ook de hoofdrol in speelde. Hendrickx speelde in de Nederlandse film een Poolse vrouw die op de vlucht voor een pooier bij een boer in Groningen terecht komt. In Unfinished Sky is de Poolse vrouw vervangen door een Afghaanse vluchtelinge in Australië. Unfinished Sky won zaterdag ook in de categorieën beste acteur, beste bewerkte scenario, beste camerawerk, beste montage en beste geluid. The Black Balloon van Elissa Down werd verkozen tot beste film.

De overleden Australische acteur Heath Ledger heeft postuum de AFI International Award voor zijn rol als The Joker in The Dark Knight gekregen. Ledger overleed eind januari op 28-jarige leeftijd aan een overdosis medicijnen. Zijn familie nam de prijs in ontvangst.